Derfor er skødet det vigtigste dokument i din bolighandel

skøde

Der er ét dokument, der er det vigtigste i din bolighandel – nemlig skødet på boligen. Hvordan kan det være? Jo, skødet sikrer, at alle juridiske regler overholdes. Når skødet er underskrevet, skal det tinglyses. Hvis skødet ikke er professionelt, hvis der er fejl i det og gældende jura ikke er overholdt, kan det give problemer med at få tinglysningen gennemført. Selvom man som boligkøber har mulighed for selv at udfærdige sit skøde, kan dette ikke anbefales, medmindre man er helt hjemme i de juridiske aspekter af boligkøbet. Et er, at man risikerer at tinglysningen ikke gennemføres på grund af fejl i skødeskrivningen, men skødet er også det dokument, der fastslår den officielle overdragelse af boligen, og derfor skal det være juridisk korrekt. Nogle overlader skødeskrivning til ejendomsmægleren, men det er ligeledes en dårlig idé. Ejendomsmægleren er nemlig sælgers repræsentant og derfor ikke objektiv.

Få en professionel til at skrive skødet

Det bedste, man som boligkøber kan gøre, er derfor at overlade udfærdigelsen af skødet til en professionel, så som en boligadvokat. Der findes også virksomheder, der tilbyder professionel og uvildig gennemgang af skøder, der kombineret med juridisk rådgivning klæder køberen godt på til den formelle overtagelse af boligen.

Derfor er skødet vigtigt

Skødet er købers bevis på, at han eller hun nu har ret til den bolig, køber har aftaget fra sælger. Således indeholder skødet indgående oplysninger om selve ejendommen, om vilkårene for overtagelse, finansiering af købet såvel som partnerne i bolighandlen og købssummen. Skødet er dog ikke en købsaftale – den har køber og sælger allerede indgået, inden skødet skal skrives. Skødet er derimod en opsummering af købsoplysningerne, og samtidig giver den køber retten til den købte bolig.

Når det drejer sig om huskøb, skal skødet tinglyses, og i dag foregår det som regel elektronisk, hvor både køber og sælger underskriver ved hjælp af NemID. Derefter sendes skødet til Tinglysningsretten. Det er en hurtigt og gnidningsfri proces, så længe formalia er i orden og kan godkendes uden problemer.

Forskellige typer skøder

Der findes forskellige slags skøder. Man skelner mellem betingede skøder og endelige skøder. Hvis et skøde er betinget, betyder det at enten køber eller sælger har fastsat visse betingelser for, at bolighandlen kan gennemføres. Betingede skøder hører til sjældenhederne, og det kan kun tinglyses under forudsætning af, at det efterfølges af et endeligt skøde, der dermed også skal igennem en tinglysning. Tinglysningsretten vil sætte en frist for, hvornår det endelige skøde skal være tinglyst. Af samme årsag er endelige skøder det mest almindelige og brugte i forbindelse med bolighandel. Denne type skøde udarbejdes blot, når alle handlens betingelser er blevet opfyldt.

Jurist -Og Skødehuset
Holmbladsgade 44, 2 tv
København S 2300
60617678

Comments are closed