Hvornår kommer katte og hunde i løbetid?

Løbetid

Løbetid betegner den periode, hvor hunkatte og tæver er i stand til at blive befrugtet. I denne periode er dyrene parringsvillige, og det er her, de kan forplante sig.

Har du en hunkat eller en tæve i dit hjem, må du derfor være opmærksom på dyrets løbetid – uanset om du ønsker killinger eller hvalpe eller ej. Har du spørgsmål omkring løbetid, kan du søge vejledning hos en dygtig dyrlæge på Frederiksberg, som har erfaring med håndtering af løbetid hos både katte og hunde.

Løbetid hos katte

De fleste katte kommer i løbetid, når de er omkring 1 år gamle. Der er dog store forskelle fra kat til kat, og derfor kan der gå helt op til 21 måneder, før katten kommer i løbetid første gang. Årstid, race og sundhedstilstand er alle faktorer, der kan have betydning for den første løbetid.

Kattes løbetider bestemmes af ændrede lysforhold, og det betyder, at katte regelmæssige kommer i løbetid fra januar/februar og indtil september/oktober. I vintermånederne kommer katte altså ikke i løbetid.

Et tydeligt tegn på løbetid hos katte er, at deres adfærd ændres. De er generelt mere højlydte, ruller på gulvet og spiser mindre. De bløder dog ikke i samme grad som hunde, men blod kan dog forekomme.

Løbetid hos hunde

Hunde kommer typisk i løbetid første gang, når de er mellem 6 og 24 måneder gamle. De små hunderacer bliver generelt tidligere kønsmodne end de store hunderacer, og har du en mindre hund, er det derfor sandsynligt, at den kommer i løbetid inden for det første leveår.

En tæve har normalt 1-3 løbetider pr. år, og der går i gennemsnit 20-36 uger mellem de enkelte løbetider. Hunde bløder kun i starten af løbetiden, hvilket betyder, at du skal være opmærksom på blødninger i de første cirka 8-14 dage.

Undgå løbetid med sterilisation eller hormonel behandling

Hvis du helt vil undgå, at din hund eller kat får henholdsvis hvalpe eller killinger, kan du lade dit kæledyr sterilisere på en dyreklinik tæt på Østerbro, hvor sterilisation er et hyppigt indgreb. Hos hunkatte fjernes begge æggestokke, mens det hos tæver er almindeligt at bortoperere både æggestokke og livmoder. Fælles for begge typer operationer er, at indgrebet foretages under fuldkommen sterile forhold, mens kæledyret er i fuld narkose.

Sterilisation udelukker både hunkatte og tæver fra at komme i løbetid, og kort efter operationen er overstået, og kæledyret er vågnet op, kan du tage din hund eller kat med hjem igen. Udover sterilisation kan du forhindre din hund eller kat i at komme i løbetid med hormonbehandling.
Lindevang Dyreklinik
Peter Bangs Vej 40
2000 Frederiksberg
36 31 31 37

Comments are closed